Antreprenoriat

Antreprenoriatul reprezinta un proces care consta in identificarea si urmarirea unei oportunitati de afaceri, in scopul valorificarii acesteia. Pentru a putea dezvolta o afacere, antreprenorul creeaza un plan de afaceri, angajeaza forta de munca, dobandeste resurse de finantare si conduce afacerea luand decizii cu privire la aceasta.

Un antreprenor de succes trebuie sa fie inovator, lider, capabil sa isi asume riscuri, independent si totodata creator, optimist, orientat spre rezultate, flexibil. Antreprenorul este un actor principal si un simbol al economiei de piata, rolurile si contributia acestuia amplificandu-se substantial in ultimii ani.

In cadrul proiectelor noastre componenta legata de Antreprenoriat a fost adresata adesea fie prin acordarea accesului la cursuri de antreprenoriat al beneficiarilor, fie prin acordarea de burse sau premii pentru initierea de activitati independente.

Astfel, cu precadere, in proiectul EVA Evolutie Valoare Antreprenoriat pe piata muncii s-a adresat aceasta componenta de dezvoltare a antreprenoriatului. Pe langa infiintarea EvaNetwork – prima retea interprofesionala a femeilor antreprenor, a carei misiune era sprijinirea integrarii femeilor pe piata muncii si a parteneriatului in vederea initierii de afaceri, au fost acordate 5 premii pentru initierea de activitati independente femeilor participante la cursurile de competente antreprenoriale.

Totodata, prin Antreprenoriatul rural – Dezvoltare sustenabila a comunitatii din Regiunea Sud Muntenia Sud Muntenia s-a derulat concursul cu premii “Crestem afaceri pentru sate mai bogate – premii pentru cele mai competitive planuri de afaceri.” 10 beneficiari ai proiectului (care au urmat cursurile de Competente antreprenoriale, au primit cate un premiu de 9000 de lei pentru a-si deschide propria afacere. Astfel, au fost infiintate 10 firme noi in judetul Giurgiu si au fostcreate 16 locuri de munca noi. Tot prin acest proiect, a fost posibila dezvoltarea a 100 de planuri de afaceri pentru 100 de idei de antreprenoriat propuse de persoane din mediul rural.

In cadrul proiectului Program de interventii integrate pentru someri - certitudinea unui viitor durabil am adresat beneficiari din judetele Buzau si Mures, urmarind dezvoltarea culturii antreprenoriale, cu scopul de a contribui la dezvoltarea economica a celor doua judete si implicit, in vederea crearii de noi locuri de munca. Astfel, am dezvoltat programul de consultanta “Sunt antreprenor!”  pentru 100 de beneficiari care au participat la programul de consultanta si asistenta pentru inceperea unei activitati independente sau pentru initierea unei afaceri. Tot aici, am premiat 10 planuri de afaceri cu 10.000 lei.

Profesionisti 2020 a avut printre beneficiari si 105 antreprenori care isi gestioneaza propriile afaceri. In cazul acestui grup tinta s-a urmarit oferirea de informatii care sa ajute din perspectiva evolutiei personale si profesionale, atat prin intermediul programelor de coaching, cat si prin implicarea in programul de planificare strategica. 

40 de persoane care au absolvit un curs de formare profesionala din cadrul proiectului, interesate de dezvoltarea si consolidarea companiilor, s-au inscris pentru a fi implicate in procesul de planificare strategica. Ulterior, specialistii nostri le-au ajutat sa identifice directiile strategice de urmat care sa asigure indeplinirea misiunii, mandatului si obiectivele specifice ale companiei. O serie de unelte (proceduri si sisteme de auto-evaluare si dezvoltare: modele de chestionare, ghiduri de interviu, analize ale stakeholderilor) au fost puse la dispozitia companiilor, pentru a putea fi folosite si in planificarile, deciziile de management ulterioare.

Cand am gandit programul de business coaching individual am avut in vedere si sprijinirea antreprenorilor. Acesta avea ca scop principal generarea de posibilitati individuale de dezvolrare si performanta profesionala intr-o maniera complementara programelor de formare si, totodata, adaptata nevoilor reale ale fiecarei persoane. Pe scurt, scopul sesiunilor de business coaching a fost descatusarea potentialului individual al beneficiarilor. Dincolo de efectele benefice directe acest proces va oferi și oportunitatea unei învățări experiențiale. Astfel, coachee-ii vor putea lua cu ei elemente din procesul de coaching pe care sa le ducă mai departe in companie si pe care le pot utiliza in raport cu subordonatii/colegii. 

O alta componenta extrem de importanta venita in sprijinul antreprenorilor, a fost realizarea aplicatiei online ANTREPRENOR 2020 care permite elaborarea de planuri de afaceri in sistem online, dar si testarea deciziilor de business in mediul virtual. Aplicatia are 2 nivele prestabilite de acces: Nivelul 1 dedicat persoanelor interesate sa elaboreze un plan de afaceri pentru o idee de afacere si Nivelul 2 dedicat persoanelor interesate sa isi testeze deciziile manageriale. Avantajul simularii consta in faptul ca, spre deosebirede o afacere reala, aceasta nu prezinta niciun pericol financiar, iar utilizatorii pot vedea, in timp real, care sunt consecintele deciziilor lor de management.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org