Butonul Rosu - Servicii integrate de ingrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenta

Proiectul propune implementarea unui sistem unic inovativ de teleasistenta destinat persoanelor varstnice din Romania si testarea acestuia la nivel regional in Bucuresti-Ilfov, Constanta si Buzau. Proiectul urmareste sa raspunda nevoilor persoanelor aflate la domiciliu, ce nu pot primi asistenta indelungata in spital, aflate in stare de dependenta si cu posibilitati materiale reduse.

Ideea proiectului Butonul Rosu - Servicii integrate de ingrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenta, a pornit de la statisticile ingrijoratoare referitoare la conditia varstnicului in Romania care arata ca starea de sanatate a varstnicilor s-a deteriorat constant datorita lipsei accesului la serviciile medicale de urgenta si procurarea medicamentelor, slaba dezvoltare a serviciilor medico-sociale mai ales in mediul rural si lipsa furnizorilor de astfel de  servicii in regim non-stop.

Justificarea interventiei:

Proiectul consta in implementarea unui sistem unic si inovativ de teleasistenta destinat populatiei varstnice din Romania si testarea acestui sistem la nivel regional. Prin proiectul se vizeaza rezolvarea unei palete largi de probleme identificate de catre cei 4 parteneri: servicii sociale si medicale slab dezvoltate comparativ cu numarul de varstnici in nevoie din Bucuresti, Buzau si Constanta, numar mare de varstnici cu posibilitati materiale reduse si fara apartinatori cu o stare de sanatate precara, lipsa serviciilor complementare pentru varstnici dupa finalizarea celor 90 zile suportate de CNAS si accesul limitat la servicii medicale si sociale pentru varstnicii din mediul rural.

Rezultate vizate:

-       Realizarea sistemului de teleasistenta si telemonitorizare - Butonul Rosu. Butonul rosu este un serviciu de teleasistenta complementar celui de urgenta, special conceput pentru varstnicii care sufera de diferite probleme de sanatate(anxietate, boli, accidente vasculare cerebrale), care le ofera acestora posibilitatea de a isi pastra independenta si de a cere si primi ajutor de urgenta atunci cand este nevoie.Serviciul este furnizat varstnicilor care au in dotare un dispozitiv mobil prin care se comunica direct (de catre varstnici sau apatinatori) sau indirect (printr-un buton de panica) informatii catre un Centru de Comanda (Call Center). Dispozitivul mobil consta intr-un bratara tip ceas din silicon medical dotata cu un buton rosu rezistenta la apa si conectata wireless la un telefon cu taste mari, conectat la o retea de telefonie mobila.

-       Furnizarea serviciilor integrate pentru un numar de 200 de beneficiari. Noutatea interventiei propuse in cadrul proiectului provine atat din noutatea serviciului cat si din abordarea integrata a acestui serviciu, respectiv furnizarea unui complex de servicii adaptate nevoilor vartnicilor. Astfel aditional serviciului de teleasistenta de urgenta Butonul Rosu, proiectul propune furnizarea de servicii de asistenta si preventie, care sa contribuie in mod direct la o viata mai buna pentru beneficiarii vartnici din proiect. In cadrul proiectului vor fi furnizate pentru cele 200 de persoane urmatoarele servicii:

  • Informare si consiliere telefonica privind drepturile pacientului la servicii sociale si medicale pentru toti cei 200 de beneficiari.
  • 3600 de evaluari medicale individuale pentru 200 de beneficiari
  • 720 de evaluari sociale pentru 20 de beneficiari din mediul rural
  • 900 de evaluari sociale pentru cei 180 de beneficiari din Bucuresti, Constanta si Buzau.
  • Cel putin 50 de vizite si interventii a unui medic si/sau kinetoterapeut

-   Realizarea unei campanii de constientizare pentru promovarea promovarea teleasistentei. Rolul campaniei de promovare este de asigura promovarea serviciului la nivelul cetatenilor, autoritatilor publice si al potentialilor beneficiarilor.

  • Realizare website Butonul Rosu
  • Organizarea a 3 seminarii locale

Materiale elaborate in cadrul proiectului:

Comunicat de presa Asociația Four Change lansează serviciul “Niciun vârstnic singur la țară” – primul serviciu de îngrijiri la domiciliu din judeţul Giurgiu

- Comunicat de presa "200 de persoane vârstnice aflate în situaţie de vulnerabilitate vor beneficia de sistemul de teleasistenţă Butonul Roşu"

- Brosura "Butonul Rosu - un sistem unic de teleasistenta destinat persoanelor varstnice din Romania" 

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Bugetul total al proiectului este de 284.285,00 CHF, din care co-finanțarea din partea Elveției este de 249.326,00 CHF, iar co-finanțarea Asociației Four Change este de 8.459,00 CHF

Pentru mai multe detalii privind Programul de Cooperare Elveţiano-Român, vă invităm să vizitaţi www.swiss-contribution.ro şi www.swiss-contribution.admin.ch/romania 

Acest website nu reflectă în mod necesar poziția guvernului Elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul său este asumată de Asociatia Four Change

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org