Comunicat de presa (POCA): Masa rotunda la Bucuresti pentru prezentarea pachetului de documente privind achizitia de servicii sociale destinate persoanelor varstnice
29 Mai 2019

Fundatia de Sprijin Comunitar impreuna cu partenerii sai - Asociatia Four Change si Universitatea Danubius Galati - a organizat marti 28 mai 2019, incepand cu ora 13.30 la sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 1 Bucuresti, masa rotunda cu tema „Varstnicul – o resursa sau o povara?”.

Evenimentul a avut loc in cadrul proiectului Servicii sociale pentru fiecare varstnic – pachet de achizitii de servicii in fiecare comunitate, cofinantat din Fondul Social European, Programul Operational Capacitate Administrativă 2014 – 2020.

Scopul intalnirii a fost acela de a prezenta si dezbate o propunere de pachet legislativ tertiar – ca solutie pentru contractarea de servicii sociale destinate persoanelor varstnice, in vederea dezvoltarii unui sistem national de servicii sociale dedicat persoanelor varstnice, disponibil in orice comunitate si adaptat nevoilor reale ale beneficiarilor.

In cadrul  mesei rotunde a  fost prezentata o analiza privind situatia achizitiilor de servicii sociale destinate persoanelor varstnice si au fost analizate cele 4 pachete de documente  privind achizitia de servicii sociale pentru persoanele varstnice, respectiv: achizitia de servicii de ingrijire la domiciliu, servicii rezidentiale, centre de zi si cantine sociale, elaborate in cadrul proiectului.

Totodata, au fost prezentate studii de caz ale diferitilor furnizori de servicii dedicate persoanelor varstnice, iar tematicile privind dezvoltarea durabila si egalitatea de sanse au fost abordate din perspectiva serviciilor sociale.

Dintre subiectele abordate in agenda si speakeri:

- Punct de vedere al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale cu privire la achizitia de servicii sociale (Rusandru Olivia – Manager Public Principal DPSS si Alexandra Nemes – Consilier superior Directia Servicii Sociale, Incluziune Sociala).

- Perspectiva ANAP asupra achizitiilor de servicii sociale (Miruna Bohaltea – Expert achizitii, Consilier pentru afaceri europene).

- Recomandari privind achizitiile de servicii sociale in Romania (Diana Chiriacescu, Director Executiv FONSS).

- Model de buna practica in achizitii servicii rezidentiale al FSC Bacau (Gabriela Achihai, Presedinte Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau).

- Prezentarea pachetului legislativ teratiar – solutie pentru contractarea de servicii sociale destinat persoanelor varstnice (Adrian Vatamaniuc, Expert achizitii; Mariana Oancea, Expert servicii sociale Asociatia Four Change).

Idei desprinse pe parcursul intalnirii:

-      Ministerul Muncii si Justitiei Sociale  isi doreste sa gaseasca solutii pentru consolidarea serviciilor sociale, in prezent avand in derulare un proiect care isi propune crearea a 139 de echipe interventie integrate in 139 de comunitati identificate ca fiind cele mai marginalizate.

-      Importanta existentei unei proceduri de achizitii servicii sociale autorizate de ANAP, ca punct de pornire. Aceasta poate ajuta la rafinarea elementelor din caietul de sarcini propus pentru a face procedura accesibila.

-      Un act normativ va aduce mai multa structura si coerenta pentru achizitii transparente si competitive.

-      Nevoia ca sistemul pentru achizitionarea acestui tip de servicii sa fie mai flexibil, avand in vedere ca serviciile sociale sunt indreptate catre oameni si nevoile lor.

-      Necesitatea existentei unui standard si a unor surse stabilile si predictibile de finantare.

-  In domeniul serviciilor sociale vorbim de o forta de munca redusa, fiind necesara identificarea si a altor persoane resursa.

Printre cei prezenti mentionam reprezentanti ai: Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, DGASPC sector 1, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale, DGASPC sector 6, Asociatia Habilitas, DGASPC sector 4, Fundatia Umanitara Agape, DGASPC sector 1, Asociatia Niciodata Singur, Asociatia Nationala pentru Achizitii Publice, Crucea Alb Galbena, Complexul Multifunctional Caraiman, Asociatia Carp Omenia, DGASPC sector 5, Fundatia pentru Dezvoltarea Serviciilor Sociale, Centrul Sfantul Nectarie.

Evenimentul este primul dintr-o serie de 5 mese rotunde locale cu reprezentantii ONG-urilor si autoritatilor, in vederea prezentarii pachetului de documente privind achizitia de servicii sociale destinate persoanelor varstnice, cu scopul de a dezbate si valida cele 4 pachete de documente legislative tertiare in domeniul achizitiei publice de servicii sociale si de a aduce in atentia comunitatilor locale, problematica persoanelor varstnice, serviciile dedicate acestora si posibilitatile de finantare pentru dezvoltarea serviciilor.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020 si are ca scop cresterea capacitatii organizatiilor neguvernamentale care furnizeaza servicii sociale destinate persoanelor varstnice de a formula si propune politici publice ce vizeaza stimularea contractarii sociale in vederea dezvoltarii de servicii sociale pentru varstnici, in fiecare comunitate din Romania.

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati la adresa de email comunicare@4change.ro, persoana de contact Aurelia Pasare.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org