Comunicat de presă - Conferința de lansare a proiectului "Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!"
1 Octombrie 2019

Populația vârstnică reprezintă 15% din populația țării, iar estimările arată că în anul 2050, procentul va ajunge la 30%. Nevoia de servicii destinate persoanelor vârstnice se manifestă la cel puțin 20% din populația vârstnică actuală, dar este acoperită doar în procent de 0.23%.

Asociația Four Change și Fundația Crucea Alb-Galbenă Buzău au organizat Conferința de lansare a proiectului Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!, luni 30 septembrie 2019, la sediul Consiliului Județean Buzău.

Conferinţa planificată în preajma zilei internaționale a vârstnicului a reunit reprezentanţi ai Consiliului Județean Buzău, ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău, precum și reprezentanți ai autorităților locale și furnizori de servicii sociale destinate vârstnicilor.

În cadrul evenimentului a fost prezentat proiectul “Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!”, care își propune dezvoltarea a trei servicii de îngrijire la domiciliu pentru 165 de persoane vârstnice din judetețe Buzău (comuna Brădeanu) și Giurgiu (comunele Cosoba și Crevedia Mare).

Ne dorim ca prin serviciile oferite în cadrul proiectului să asigurăm o batrânețe demnă beneficiarilor noștri, să contribuim la creșterea speranței de viață a acestora și la scăderea gradului de instituționalizare a vârstnicilor dependenți, prin oferirea de servicii socio-mediale la domiciliul propriu. (Aurelia Pasăre, Președinte Asociația Four Change)

Totodată, a fost prezentat și pachetul legislativ terțiar ca soluție pentru contractarea de servicii sociale destinate persoanelor vârstnice, în vederea dezvoltării unui sistem național de servicii sociale disponibil în orice comunitate și adaptat nevoilor reale ale beneficiarilor.

Dintre cei prezenți și temele puse în discuție, menționăm:

- Cuvânt de deschidere, Petre Emanoil NEAGU, Președinte Consiliul Județean Buzău

- Problematica vârstnicului în România, Loredana DOROBANȚU, Director Executiv, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Buzău

- Prezentarea proiectului „Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!”, Aurelia PASĂRE, Manager de proiect

- Importanța acordării de servicii medico-sociale în comunități și colaborarea cu reprezentanții autorităților locale, Cristina VASILE, Director executiv,  Fundația Crucea Alb-Galbenă Buzău

- Situația persoanelor vârstnice din comuna Brădeanu, Județul Buzău, Costel NICOLAIE, Primar Comuna Brădeanu

- Mecanisme de finanțare a serviciilor sociale destinate persoanelor vârstnice, Mariana OANCEA, Expert servicii sociale, Asociația Four Change

- Model de contractare a serviciilor de îngrijire la domiciliu, Nicoleta AMOISOAIE, Reprezentant Primărie Comuna Berca

- Importanța serviciilor de îngrijire la domiciliu, Dumitra DRĂGHICI, Beneficiară de servicii

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului “Împreună împotriva izolării vârstnicilor din România!”, Contract nr. POCU/436/4/4/126641 cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operational Capital Uman 2014 – 2020.

Pentru orice informații legate de proiect, ne puteţi contacta la e-mail office@4change.ro sau telefon 0746607031, persoană de contact Aurelia Pasăre, Manager de proiect.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org