Cel mai mult mi-a placut cursul de kinaesthetics
3 Septembrie 2015

Marcela Jiga este una dintre participantele la cursul de calificare in meseria de infirmier in cadrul proiectului Calificarea femeilor in meseria de infirmier: o sansa pentru servicii medicale si sociale de calitate. Fiind prezenta la intalniriea de Planificare Strategica ANI (21-23 august 2015), am rugat-o sa ne impartaseasca impresii despre curs si sa ne povesteasca de ce a ales o meserie in domeniul serviciilor medicale.

Marcela este din Miercurea-Ciuc, are 44 ani si in prezent ocupa functia de ingrijitor curatenie la Spitalul judetean Harghita, sectia histopatologie. Dupa ce a lucrat 19 ani intr-o sectie de pediatrie, a ales sa-si schimbe locul de munca, datorita salariului. „Aici sunt mai bine platita, am spor de toxicitate.”

foto MarcelaLa cursul de calificare si-a dorit sa participe pentru a afla informatii noi, iar faptul ca se organiza gratuit, constiuia un beneficiu major. „ Cel mai mult mi-a placut cursul de kinaesthetics. Notiunea poate fi descrisa ca si arta/stiinta perceptiei miscarii.” In asistenta si ingrijirea nou nascutilor, a persoanelor varstnice, a persoanelor cu handicap sau a bolnavilor, kinaesthetics ajuta atat persoana asistata cat si persoana care asista, ambele parti profitand de pe urma imbunatatirii competentei motorii. Daca interactiunile procesului de ingrijire sunt modelate in baza kinaesthetics, pe langa progresele persoanei asistate, se vor observa si modificari ce presupun dezvoltarea sanatatii persoanei care asista.

Marcela vorbeste cu pasiune despre activitatea ei. Colectivul din care face parte este unul potrivit, se simte ca in familie. „E important sa te duci cu drag la serviciu. Noi plangem impreuna, radem impreuna, ne sfatuim…” Nici de echipamente medicale nu duc lipsa, iar asta ii asigura o stare de incredere si confort.

Nu s-a gandit niciodata sa se reorienteze profesional, intrucat satisfactiile la nivel uman, o ajuta zi de zi sa mearga mai departe. „Mi-am facut prieteni printre pacienti si insotitorii lor. Ma simt cel mai bine cand pot sa ajut si stiu ca ajutorul meu conteaza. Sunt pacienti foarte respectuosi, chiar de etnie rroma.”

Cursul a ajutat-o sa-si consolideze cunostintele si sa-si creasca gradul de incredere in sine. „E important sa stii ca ceea ce faci, faci bine.”

Marcela este si membru fondator al ANI, prima organizatie profesionala din Romania care se adreseaza infirmierelor cu misiunea de a le promova interesele astfel incat ele sa-si exercite profesia la cel mai inalt standard de calitate si profesionalism. In aceasta calitate, ea promoveaza Asociatia si isi propune atragerea unui numar cat mai mare de colege care sa beneficieze de avantajele de a fi membru.

 

***

Proiectul “Calificarea femeilor în meseria de infirmier: o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, implementat de Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Centrul Diecezan Caritas Iasi şi co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org