Vorba dulce, mult aduce
30 Septembrie 2015

 

DSCN0207Capraru Andreea are 25 de ani si locuieste in Husi. Este una dintre participantele la cursul de calificare in meseria de infirmier si, in acelasi timp, membra a ANI – Asociatia Nationala a Infirmierelor. A facut Scoala post-liceala cu specializarea asistent de farmacie, dar este pasionata si de domeniul de ingrijire corporala si infrumusetare.

Ne-a impartasit ca situatia locurilor de munca in zona constituie o adevarata problema si ca  nu e deloc usor sa dobandesti statut de angajat. Ea insasi a trecut prin situatii nu tocmai fericite, cand dupa absolvire, potentialii angajatori ii cereau experienta. In viziunea ei, urmatorul pas logic ar fi fost sa faca undeva practica/voluntariat in domeniul studiilor, insa, in acest caz s-a izbit de frica angajatilor de a nu fi inlocuiti de cel care vine. ”Au fost momente foarte delicate pentru mine, m-am simtit discriminata.”

Experienta profesionala a capatat lucrand in farmacie si plafar, fara forme de angajare si fara a fi remunerata. S-a certificat ca formator in domeniul ”ingrijire la domiciliu” in cadrul unui curs organizat de Caritas Iasi. Tot aici a putut face voluntariat, inca de la varsta 16 ani. Activand ca voluntar, mergea la batrani, ducea alimente, petrecea timp cu ei, de Craciun si Paste, faceau ornamente si le vindeau, iar banii stransi reveneau persoanelor vulnerabile.

Intrebata cum gaseste afirmatia „Sa porti de grija, poate fi o profesie”, a raspuns fara ezitare, ca este de acord. Si-a crescut nepotii si asta o ajuta ca experienta. In opinia ei, in relatia cu copiii este nevoie de implicare si rabdare. Acelasi lucru este necesar cand vorbim despre beneficiari. „Trebuie sa pui suflet. Daca nu-ti place ceea ce faci, nu rezolvi nimic.”

Despre cursul de calificare in meseria de infirmiera a aflat fiind angajata la Caritas Iasi. Si-a dorit sa profite de oportunitatea oferita si s-a bucurat sa beneficieze de informatii utile si experienta unor formatori deosebiti. Stie ca certificatul in urma absolvirii este necesar, chiar daca ai experienta. Crede ca ar putea sa lucreze ca infirmiera, in cazul in care nu-si gaseste ceva in domeniul in care s-a calificat initial.

Dupa parerea ei, meseria de infirmiera nu este accesibila oricui si presupune totodata existenta unor calitati umane deosebite. „Unii poate o fac pentru bani, dar e nevoie sa pui suflet. Sunt si persoane care nu fac aceasta meserie din vocatie. Eu stiu ca vorba dulce, mult aduce. Beneficiarii au nevoie sa se simta respectati. Vei primi, ce oferi.” Considera, totodata, ca meseria de infirmier s-ar potrivi mai bine femeilor. „”Femeile sunt mai curajoase si mai rabdatoare, mai responsabile..mai potrivite. Barbatii sunt mai rusinosi, mai timizi.”

Visul Andreei este sa-si deschida un salon de infrumusetare, insa, i-ar placea sa lucreze si in domeniul medical. Dar nu in Romania, ci in strainatate, la un camin de batrani. Stie ca „in alte tari mai dezvoltate, esti tratat bine de catre angajator” si ca salariul e motivant.

A vrut sa ne transmita ca este incantata de alegerea de a urma acest curs. Considera ca astfel de activitati si proiecte aduc numai plusuri celor care participa. Astfel, fiecare isi mareste sansele de a-si gasi un loc de munca, de a avea un salariu mai bun. ”Parcurgerea cursului ma motiveaza, ma incarca cu energie pozitiva si imi consolideaza increderea in mine.”

*****

Proiectul “Calificarea femeilor în meseria de infirmier: o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, implementat de Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Centrul Diecezan Caritas Iasi şi co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org