Intalnire cu beneficiarii SANSA, in Galati
12 Octombrie 2015

Miercuri, 7 octombrie 2015, reprezentantii Asociatiei Four Change au sustinut intalniri cu beneficiarii proiectului SANSA-Sprijin pentru autocunoastere si autodepasirea situatiei de vulnerabilitate – POSDRU/165/6.2/S/142962, absolventi ai cursului de tehnician maseur la Galati.

Participantii au fost informati despre concursul cu premii Comunitatea se schimba prin tine, care urmareste sa premieze proiectele cu caracter inovator ce isi propun sa contribuie la: dezvoltarea comunitatilor, cresterea sustenabilitatii economice si sociale si marirea gradului de implicare civica in comunitatile in care se vor implementa proiectele.

Celor prezenti li s-au oferit materiale cu informatii privind Criteriile de eligibilitate ale activitatilor propuse in proiecte, precum si fisele de proiect. Totodata li s-a adus la cunostinta ca, pentru a participa la concurs este necesar sa depuna un extras de cont valabil. Acesta va fi utilizat pentru virarea premiului in cuantum de 4296 RON net, in cazul in care fisa de proiect va fi desemnata castigatoare. Beneficiarii au fost indrumati sa completeze si cate o declaratie de angajament, pentru ca documentatia sa fie completa.

Ne-a facut placere sa cunoastem, mai indeaproape, o parte din beneficiari. Vi-i prezentam, in cele ce urmeaza, pe trei dintre ei.

DSCN0313

BIRLEA NICOLETA are 39 de ani si traieste in Galati. Este mama si sotie si se dedica in intregime activitatilor casnice. Are un copil de 17 ani, iar sotul este cel care munceste pentru a-si intretine familia. A absolvit studii universitare si masterale in domeniul ingineria mediului.

A participat la sesiunile de informare si consiliere in cariera si s-a bucurat sa afle lucruri noi despre intocmirea unui currriculum vitae si a scrisorii de intentie. In cazul ei, varsta si lipsa experientei, constituie o problema la angajare.

Am aflat de la Nicoleta ca, in zona, majoritatea locrurilor de munca, erau asigurate de activitatea combinatului, iar in prezent, acesta nu mai functioneaza.

„Sunt mai multe joburi de vanzatoare pe salarii foarte mici si cu pretentii mari”. Nicoleta ne-a impartasit ca in cazul in care ar reusi sa se angajeze, nu ar fi dispusa sa accepte orice pentru ca isi doreste conditii de munca decente.

A participat la cursul de tehnician maseur pentru ca isi doreste sa ofere acest tip de servicii intr-un mod etic si profesionist. La curs i-au placut cel mai mult informatiile privind tehnicile masajul anticelulitic si a fost mandra sa ne povesteasca despre faptul ca are deja clienti. Din acest motiv, subventia pe care urmeaza sa o primeasca ca urmare a absolvirii cursului, va fi folosita pentru a-si achizitiona o masa de masaj.

N-ar pleca din tara pentru ca „nici in strainatate nu mai e ce a fost”. Nicoletei i-ar fi placut ca organizatorii cursurilor sa-i recomande pe absolventi, firmelor din domeniu care angajeaza, „mai ales ca sunt niste beneficii pe care angajatorii le primesc”. Totodata, in opinia ei, autoritatile ar trebui sa fie mai preocupate de integrarea pe piata muncii, a grupurilor vulnerabile.

Proiectul pe care l-a propus se refera la igienizarea cartierului PORT din Galati. In acest sens va inainta o petitie catre Primarie si va incerca implicarea unui numar cat mai mare de vecini, membri ai comunitatii, care vor fi si beneficiarii rezultatelor actiunilor de curatenie.

SAVA IONUT are 30 de ani si este absolvent al Facultatii de Automatica din Bucuresti. A aflat despre curs de la Asociatia Nevazatorilor din Galati si pentru ca este convins ca i s-ar potrivi o astfel de activitate, si-a dorit foarte mult sa participe. Se imagineaza lucrand ca maseur.

Ne-a impartasit ca i-a placut foarte mult componenta de anatomie si fiziologie si ca a apreciat partea practica ca fiind consistenta si din abundenta. Ionut a fost multumit de maniera in care participantii au fost abordati de catre formator, in functie de cunostinte, abilitati si implicare.DSCN0312

Totodata, a fost incantat de cadrul in care s-au desfasurat orele – cabinetul era primitor si asta l-a facut sa se simta confortabil.

Ionut si-a achizitionat deja o masa de masaj si ne-a marturisit ca acum se concentreaza pe promovare si atragere de clienti. Se gandeste si la un job in afara tarii, insa este sceptic vizavi de firmele de recrutare si plasare. Pentru el, detinerea diplomei este si un suport de incredere, iar socializarea cu colegii l-a ajutat la cresterea stimei de sine.

Proiectul pe care isi doreste sa-l implementeze se refera la Educarea copiilor pentru impadurire. In viziunea lui, este necesara cresterea gradului de constientizare atat la nivelul copiilor, cat si al parintilor, cu privire la intretinerea mediului inconjurator. Isi propune sa se adreseze unei gradinite (61-cartier IC Frimu), deoarece, in opinia lui, copiii sunt mai usor influentabili si mai receptivi.

Isi propune sa achizitioneze pomi si materiale necesare amenajarii unei gradini interioare (spatiu verde rezervat) adiacent gradinitei. Impreuna cu copiii va planta copaci, iar acest lucru va ajuta la educarea privind actiuni constructive, comunitatea beneficiind de spatiu verde potrivit petrecerii timpului in natura, joaca, relaxare.

BURUIANA CLAUDIA SILVIA a propus proiectul Biblioteca mai aproape de noi, idee care ii este draga si in care vrea sa se implice 100%.

Problema identificata la nivelul comunitatii ei este legata de sediul bibliotecii VA Urechia din Galati. Aceasta dispune de 2 filiale care au gestiuni separate, cu un numar mic de carti raportat la cerintele celor interesati. Una dintre filiale este situata intr-o zona cu 8 scoli si licee si nu reuseste sa acopere cerintele solicitantilor, ei fiind nevoiti sa mearga la sediul central, daca vor sa imprumute materiale.

Distanta mare constituie o problema, copiii de scoli primare si parintii fiind astfel in dificultate in procurarea materialelor dorite. Sunt afectati toti iubitorii de carti, intrucat unele volume se gasesc doar in gestiunea anumitor puncte, doritorii fiind nevoiti sa penduleze intre sedii.

DSCN0314Solutia, asa cum o vede Claudia, ar fi sa existe un soft la sediul central care sa ajute la gestionarea situatiei cartilor si a imprumutului acestora. Astfel, indiferent de locul in care se afla cartile, ele sa fie aduse la sediul central, pentru ca iubitorii de lectura sa nu fie nevoiti sa traverseze orasul.

Caracterul inovator al proiectului consta in faptul ca biblioteca vine in intampinarea solicitantilor, satisfacand nevoia iubitorilor de carti, in era tehnologiei.

Claudia isi propune sa ajute la initierea unui parteneriat intre Biblioteca si Facultatea de Automatia si Calculatoare. In viziunea ei, studentii – pe baza de voluntatiat – ar putea crea un soft specializat care sa ajute la gestionarea stocului de carti. Se va evita astfel, pierderea inutila de timp, intregul proces fiind mult mai comod si mai accesibil.

Beneficiara noastra isi doreste, totodata, sa faciliteze un schimb de informatii intre reprezentantii Bibliotecii din Galati si reprezentantii unei biblioteci care foloseste un soft similar, din Italia, provincia Milano. De asemenea, considera ca un rol important in atingerea scopului propus il vor juca autoritatile locale pe care isi propune sa le implice si prin promovarea ideii de proiect la postul local de televiziune.

 

*****

Proiectul “ŞANSA – Sprijin pentru autocunoaştere şi autodepăşire a situaţiei de vulnerabilitate” este implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Secor 6 în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org