Aplică la un job cu un dosar de candidatură complet
27 Octombrie 2015

 

Recruiter-547x300

Nu de puține ori se întâmplă ca persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă să transmită numeroase aplicații fără ca măcar să fie invitate la un prim interviu de angajare. Acest lucru se poate întâmpla din multiple cauze însă, dacă excludem posibilitatea unei incompatibilități sau a lipsei totale de experiență cerută de angajator, unul dintre motivele principale poate fi chiar faptul că nu ați fost suficient de convingători sau că nu ați prezentat într-o manieră corespunzătoare informațiile necesare.

Acest dezavantaj poate fi combătut cât se poate de simplu prin depunerea unui dosar de candidatură cât mai complet, dosar care să îi ofere angajatorului toate informațiile de care are nevoie pentru a lua în considerare aplicația dumneavoastră și a vă propune un interviu. Astfel, pentru a fi cât mai complet, dosarul dumneavoastră de candidatură trebuie să includă: scrisoarea de intenție, CV-ul, diplome și certificări reprezentative pentru poziția pentru care candidați precum și scrisori de recomandare. Aceasta este cea mai completă formă de a aplica pentru un loc de muncă, o formă care vă asigură un cadru cât mai complet de informații necesare angajatorilor.

Scrisoarea de intentie, primul document din cadrul aplicației dvs., va fi acel document special conceput pentru poziția pentru care aplicați. Numeroase modele de scrisori de intenție sunt disponibile pe internet însă vă recomandăm să nu picați în capcana transmiterii unei scrisori de intenție astfel găsită, o scrisoare de intenție cu formulări genelare și exprimări sofisticate. Este important ca acest document să aibă un conținut original și să reprezinte realmente intenția dvs. pentru locul de muncă la care aplicați. Este practic primul document care îl va determina pe angajator să dorească să vă cunoască.

CV-ul este cel mai important document din aplicația dvs. Practic, fără el aplicația nu poate fi considerată validă. Este însă bine știut că angajatorii nu parcurg în totalitate acest document motiv pentru care este foarte important ca acesta să fie bine structurat și cât mai concis. În situația în care anunțul de angajare nu recomadă utilizarea unui anumit format de CV, vă sugerăm să folosiți formatul de CV EUROPASS care este un document standardizat la nivel European. De asemenea, este important să mențineți o ordine cronologică a informațiilor prezentate, să le redați într-o manieră succintă punctând totodată elementele de compatibilitate cu poziția vizată și acordând o atenție deosebită modului în care acesta arată (aveți grijă ce fotografie alegeți șisă verificați să nu aveți greșeli de redactare).

Diplomele si certificarile sunt documente care vin în susținerea informațiilor furnizate în CV dovedind astfel veridicitatea acestora. Este recomandat însă să nu încarcați aplicația dvs. cu toate diplomele și certificările pe care le dețineți ci să le adăugați doar pe acelea care au o legatură directă cu specificul și cerintele locului de muncă pentru care aplicați. Nu uitați însă că acestea nu se transmit în original ci doar în copie.

Scrisoarea de recomandare este un document care oferă informații succinte despre experiența dumneavoastră profesională în cadrul unui loc de muncă anterior (perioada, poziția în cadrul căreia v-ați desfășurat activitate și principalele atribuții) și scoate în evidență aspecte particulare precum: contribuția deosebită adusă la dezvoltarea activității / departamentului / companiei respective, calitățile apreciate în mod special de angajatorul dvs., principalele realizări și reușite etc. De regulă, acest document se depune în urma solicitării angajatorului însă nu este nicio problemă dacă depuneți o copie a acestui document împreună cu restul aplicației. Totodată, aveți în vedere faptul că scrisorile de recomandare nu trebuie să fie neaparat de la locul de muncă anterior. Acest document poate fi emis la fel de bine în urma desfășurării unui stagiu sau a unei acțiuni de voluntariat.

Un dosar de aplicație complet este acela care îi oferă angajatorului toate informațiile necesare intr-o manieră cât mai explicită și mai atragatoare.

*****

Material realizat in cadrul proiectului „Program de intervenţii integrate pentru şomeri – certitudinea unui viitor durabil” implementat de Consiliul Judeţean Buzău în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, SC RD Global Project Consulting SRL, Consiliul Judeţean Mureş şi Tecseo SRL si cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Regional Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org