Comunicat de presa - Impreuna impotriva izolarii varstnicilor din Romania!
12 Iulie 2019

165 de persoane varstnice in situatii de dependenta si cu risc de excluziune sociala din judetele Giurgiu si Buzau vor beneficia de servicii socio-medicale integrate in vederea depasirii situatiei de vulnerabilitate si imbunatatirii calitatii vietii

  • 2 servicii sociale infiintate si licentiate;
  • 45 de persoane varstnice beneficiare de servicii de ingrijire la domiciliu;
  • 120 de persoane care beneficiaza de servicii socio-medicale de ingrijire la domiciliu;
  • 945 ore de consiliere sociala acordata beneficiarilor.

Asociatia Four Change impreuna cu partenerul sau Crucea Alb-Galbena Filiala Buzau anunta lansarea proiectului “Impreuna impotriva izolarii varstnicilor din Romania!” ce se adreseaza unui numar de 165 de persoane varstnice in situatii de dependenta si/sau in risc de excluziune sociala, dintre care: 120 de persoane din comuna Bradeanu (judetul Buzau), 30 de persoane din comuna Crevedia Mare si 15 persoane din comuna Cosoba (jud Giurgiu).

Timp de 26 de luni, proiectul isi propune sa faciliteze accesul la servicii socio-medicale integrate, in concordanta cu nevoile specifice ale beneficiarilor, in vederea depasirii situatiei de vulnerabilitate si imbunatatirii calitatii vietii acestora.

“In contextul unei Europe si a unei Romanii care se confrunta cu o pondere din ce in ce mai semnificativa a populatiei varstnice, este necesar sa avem in vedere ca speranta de viata este considerabil mai mare pentru persoanele cu un grad ridicat de independenta. In acest sens, subliniem beneficiile ingrijirii asistate la domiciliul varstnicului, cu scopul de a creste calitatea vietii si, totodata, de a reduce pe termen lung costurile de ingrijire medicala si sociala. (Aurelia Pasare, Presedinte Asociatia Four Change)

Din analiza de nevoi realizata in randul beneficiarilor, au reiesit urmatoarele:

- 80% dintre respondentii la chestionare au indicat ca nu au o singura problema ci mai multe asociate, cu precadere: problemele de sanatate, singuratatea si accesul limitat la serviciile sociale, ceea ce le limiteaza gradul de independenta in cadrul gospodariei;

-  92% dintre varstnici au semnalat diferite probleme de sanatate asociate;

-  77% isi doresc dezvoltarea in comunitate atat a serviciilor sociale cat si a serviciilor medicale.

Proiectul propune o paleta de activitati care sa contribuie la solutionarea necesitatilor specifice ale persoanelor din grupul tinta, dupa cum urmeaza:

a) Servicii socio-medicale de ingrijire la domiciliu adaptate nevoilor a 120 de beneficiari din Com. Bradeanu, care vor avea o diagnosticare precoce a patologiilor de care sufera, un nivel crescut de independenta, o sanatate fizica si psihica imbunatatita, capacitatea de a-si derula singuri activitatile zilnice, depasindu-si astfel situatia de vulnerabilitate.

b) Servicii sociale de ingrijire la domiciliu corelate cu nevoile a 15 beneficiari din Com. Cosoba si 30 de beneficiari din Com. Crevedia Mare, prin intermediul carora persoanele varstnice isi vor incetini ritmul de degradare psiho – somatica, vor creste nivelul de interactiunea cu ingrijitoarele la domiciliu si prin consilierea oferita de asistentii sociali, crescand speranta de viata.

c) Implicare comunitara prin participarea varstnicilor la Cluburilor Vocea bunicilor, contribuind la cresterea interactiunii dintre membri comunitatii si capacitatii acestora de a face fata unor situatii sociale problematice, de a identifica si solutiona problemele comunitatii, varstnicii devenind o resursa comunitara importanta. Creste nivelul participarii sociale active si demne a persoanelor varstnice prin implicarea acestora in viata comunitatii din care fac parte. Pe termen lung, varstnicii devin o resursa pentru comunitatile lor si se simt utili si apreciati, recapatandu-si stima de sine.

Proiectul “Impreuna impotriva izolarii varstnicilor din Romania!” este co-finantat din Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, Axă prioritară 4 Incluziunea sociala si combaterea saraciei, iar valoarea totala eligibila a proiectului este de 2.791.676,95 lei lei.

Pentru orice informaţii legate de proiect, ne puteţi contacta la e-mail office@4change.ro sau telefon 0746607031, persoană de contact Aurelia Pasare, Manager de proiect.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org