Persoanele varstnice din mediul rural merita sansa la o batranete decenta
5 Decembrie 2016

Tanti Sanda are 90 de ani si locuieste singura in Cosoba, comuna aflata la granita dintre judetele Giurgiu si Ilfov. Este vaduva de multi ani, nu are copii si cel mai greu ii este iarna, cand trebuie sa taie lemne sau sa faca poteca prin zapada. Cand am cunoscut-o, singurii companioni ii erau aparatul de radio si un cocos batran care o urma peste tot cand iesea din casa. Stie ca are tensiune mare,  dar la medicul de familie ajunge greu pentru ca ii este greu sa mearga pe jos atata drum.

poza 156Incepand din luna Septembrie 2016, la Tanti Sanda vine de doua ori pe saptamana Ramona, ingrijitor la domiciliu, care i-a devenit cel mai important sprijin in gospodarie si cel mai de nadejde ascultator.  Tanti Sanda impreuna cu alti 10 varstnici sunt, incepand din luna septembrie 2016, beneficiari a serviciului de ingrijire la domiciliu Niciun varstnic singur la tarainfiintat de Asociatia Four Change cu sprijinul Primariei Cosoba.

Niciun varstnic singur la tara este primul serviciu de ingrijire la domiciliu din mediul rurala in judetul Giurgiu si reprezinta pentru noi incununarea celor 4 ani de demersuri realizate la nivel national si local pentru dezvoltarea serviciilor dedicate varstnicilor.

Pana la finalul anului 2017 vor beneficia serviciul de ingrijire la domiciliu 20 varstnici in dificultate din Cosoba care traiesc singuri sau care se confrunta cu o problema medicala sau sociala. Pentru ei Asociatia Four Change va oferi prin intermediul asistentului social si ingrijitorului la domiciliu, servicii sociale precum: consiliere, efectuarea toaletei generale, ajutor la toaleta generala sau partiala, supravegherea la deplasare in afara locuintei, activitati de menaj, ajutor pentru activitatile zilnice, comunicare. Complementar varstnicii vor beneficia de activitatile de supraveghere si mentinere a sanatatii, care vor fi oferite lunar de Fundatia Crucea Alb Galbena.

Inovativitatea interventiei noastre in comunitate este conferita de furnizarea serviciului Butonul Rosu, serviciului de teleasistenţă realizat de Fundatia Crucrea Alb Galbena. Prin intermediul unei braţări tip ceas din silicon medical dotată cu un buton roşu de panică, rezistentă la apă şi conectată wireless la un telefon cu taste mari, conectat la o reţea de telefonie mobilă sau fixă, varstnicii din Cosoba vor putea  semnala o situaţie de urgenţă prin simpla apăsarea a bratarii.

Serviciul Niciun varstnic singur la tara reprezinta un pas important pentru Asociatia Four Change in efortul de a creste accesul varstnicilor care traiesc in satele din sudul Romaniei, la servicii sociale si medicale de ingrijire la domiciliu. Le multumim pentru ca ne-au inspirat cu povestile lor de succes si au fost alaturi in procesul de infiintarea serviciului de ingrijire, colegii nostri de la Fundatia Crucea Alb Galbena, Fundatia de Sprjin Comunitar Bacau, Caritas Alba Iulia Asistenta Medicala si Sociala si Centrul Diacezan Caritas Iasi.

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four Change, Fundaţia Crucea Alb Galbenă Constantă şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org