Ce au in comun pacientii programului Butonul Rosu?
29 Aprilie 2017

Pentru unele dintre cele 200 de persoane vârstnice înscrise în programul Butonul Roşu, dificultăţile sunt foarte mari: dependenţă de oxigen, obezitate, mobilitate redusă. Totuşi, ele ne demonstrează în fiecare zi că o stare de spirit bună te ajută să treci peste orice greutăţi îţi aduce viaţa.

benef br articol

Maria, Tudora şi Stela locuiesc singure şi au mari probleme de sănătate. Doamnele Gina şi Raluca sunt imobilizate la pat. Cristina suferă de obezitate. Toate aceste persoane, alături de alte 194, au în comun faptul că sunt pacienţi înscrişi în proiectul Butonul Roşuşi încă ceva: un optimism incurabil.

Doamna Raluca a fost diagnosticată cu o serie de afecţiuni care nu îi permit să se mai ridice din pat şi copiii ei au încetat să o viziteze. Şocul femeii a fost cu atât mai mare cu cât toată viaţa a fost profesoară de educaţie fizică. Acum, de câte ori o vizitează asistentele din proiectul Butonul Roşu, le cântă romanţe şi le recită poezii pentru a le arăta cât de bucuroasă este că le are alături şi că primeşte ajutorul lor.

Doamna Bianca locuieşte într-o casă mare şi frumoasă, însă aceasta a devenit pustie din momentul în care a decedat sora dânsei, alături de care a trăit o viaţă întreagă. Problemele de sănătate, cauzate de vârstă, şi singurătatea o macină în fiecare zi. Totuşi, şi-a păstrat bucuria de a vorbi în limbile franceză şi engleză şi de a le povesti colegelor din proiectul Butonul Roşu despre artă şi despre tinereţea petrecută în înalta societate.

Doamna Cristina suferă de o serie de boli cronice şi de obezitate. Este dependentă de oxigen şi, deşi soţul dânsei face tot posibilul să o susţină, îi era foarte greu din punct de vedere financiar să menţină o dietă echilibrată. Datorită vizitelor de la nutriţionista cu care colaborează echipa Butonul Roşu, Cristina a reuşit să slăbească folosind câteva diete adaptate la ceea ce îi permite bugetul să cumpere. 

ajutoare batrani

Deşi mai are câteva kilograme în plus, starea ei se îmbunătăţeşte pe zi ce trece, se poate mişca mai uşor şi i-a revenit optimismul o dată cu speranţa într-o viaţă mai sănătoasă.

Chiar dacă au istorii diferite, afecţiuni diverse şi condiţii sociale variate, pacienţii înscrişi în programul Butonul Roşu au nevoie de ajutor. Kit-ul de urgenţă format din brăţara cu buton de panică şi telefon, alături de serviciile sociale, medicale şi de îngrijiri la domiciliu reuşesc să le schimbe viaţa în bine. În plus, este o lecţie de viaţă faptul că, în ciuda tuturor problemelor, aproape toţi pacienţii reuşesc să fie optimişti şi să se bucure de lucruri mărunte, cum sunt vizitele periodice ale echipei Butonul Roşu.

*Pentru a păstra confidenţialitatea pacienţilor am decis să nu le folosim numele reale.

Proiectul „Butonul Roşu – Servicii integrate de îngrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenţă” este implementat de către Fundaţia Crucea Alb Galbenă România, în parteneriat cu Asociaţia Four ChangeFundaţia Crucea Alb Galbenă Constanţa şi Fundaţia Crucea Alb Galbenă Buzău şi co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org