Stanisesti, Motoseni si Rachitoasa – intalniri in cadrul atelierelor “Bunicii comunitatii”
24 Februarie 2020

 

Sambata 22 februarie, am petrecut intreaga zi cu persoanele varstnice din Bacau (comunele Stanisesti, Motoseni si Rachitoasa) organizat atelierele “Bunicii comunitatii” cu persoanele varstnice .

Activitatile se desfasoara in cadrul proiectului “Servicii integrate pentru varstnici in propria comunitate” implementat de catre Fundatia de Sprijin Comunitar (FSC) Bacau si Asociatia Four Change pe o perioada de doi ani - incepand cu luna iulie 2019 - si se adreseaza unui numar de 200 de persoane varstnice. Proiectul este cofintat din FSE, POCU, Axa prioritara 4.

Obiectivul general al proiectului este crearea unui sistem de servicii socio-medicale integrate de care sa beneficieze 200 de persoane varstnice cu domiciliul in judetul Bacau in concordanta cu nevoile lor specifice, in vederea depasirii situatiei de vulnerabilitate si imbunatatirii calitatii vietii acestora.

Pe langa nevoile fiziologice adresate, se acorda o atentie deosebita nevoii de apartenenta la comunitate si combaterea marginalizarii sociale. Astfel, participarea la activitatile derulate in cadrul Cluburilor “Bunicii comunitatii” contribuie la depasirea situatiei de vulnerabilitate, prin cresterea de interactiune dintre membrii comunitatii, cresterea capacitatii lor de a face fata unor situatii sociale problematice si de a identifica/solutiona problemele comunitatii. Prin cresterea nivelului participarii sociale active si demne a persoanelor varstnice, se obtine un grad mai ridicat de independenta a acestora, iar comunitatea are un nivel mai ridicat de constientizare cu privire la importanta evitarii institutionalizarii persoanelor varstnice dependente.

In cadrul cluburilor se organizeaza diferite ateliere tematice, pornind de la problemele identificate in cadrul analizei realizate la nivelul celor 3 comunitati. La finalul fiecarei intalniri, prin exercitii de autoevaluare, varstnicii sunt directionati spre a gasi si mentiona un aspect din viata lor unde ar putea aplica ceea ce s-a discutat la atelier.

 

 

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org