IMPLICA-TE!

Niciun varstnic singur la tara

Este dimineata devreme in satul Cosoba din Judetul Giurgiu, iar tanti Stanca tocmai s-a trezit si incearca sa isi aprinda focul. Cu toate ca are 80 de ani, locuieste singura si prea putini vecini ii trec pragul casei. Batrana se apleaca sa ridice un lemn si deodata simte o durere ascutita in piept, care ii blocheaza respiratia. Incearca sa se aseze pe pat, dar fara succes. Cu ultimele puteri apasa Butonul Rosu al bratarii ce o poarta la mana stanga.

In secunda urmatoare se aude glasul dispecerului din call center. Acesta stie deja cine a apasat bratara si vede in fisa pacientului tot istoricul medical pe care il are tanti Stanca. Dupa ce analizeaza gravitatea situatiei, dispecerul apeleaza serviciul de urgenta 112 si explica situatia batranei.

Ulterior, dispecerul o contacteaza pe Ramona, ingrijitoarea la domiciliu din sat care o viziteaza pe tanti Stanca de doua ori pe saptamana, o spala, ii face curat, ii face cumparaturile si ii spune ultimele noutati.

Peste cateva minute, Ramona ajunge la casa batranei si asteapta impreuna sosirea ambulantei. Ulterior, tanti Stanca este internata la Spitalul din Bolintin Deal cu diagnosticul de atac cerebral, dar este in afara oricarui pericol.

Intamplarea si personajele acesteia sunt reale. Faptele au avut loc in dimineata zilei de miercuri, 7 decembrie 2016, in Comuna Cosoba, Judetul Giurgiu.


Cine este tanti Stanca?


Tanti Stanca, pe numele ei intreg Stanca Radu, este unul dintre cei 21 de varstnici din comuna Cosoba, Judetul Giurgiu, aflati in situatie de vulnerabilitate (au pensii mici, sunt singuri, sufera de diferite boli cronice sau chiar sunt imobilizati la pat) si care primesc servicii sociale de ingrijire la domiciliu in cadrul serviciului “Niciun varstnic singur la tara”. In plus, acestia beneficiaza de sistemul de teleasistenta Butonul Rosu.

Ce este serviciul “Niciun varstnic singur la tara”?


“Niciun varstnic singur la tara” este primul serviciu de ingrijire la domiciliu din mediul rural din judetul Giurgiu dedicat persoanelor varstnice si dezvoltat de Asociatia Four Change. In cadrul serviciului, o echipa mixta formata dintr-un ingrijitor la domiciliu si un asistent social ofera servicii precum consiliere, efectuarea toaletei generale, ajutor la toaleta generala sau partiala, supravegherea la deplasare in afara locuintei, activitati de menaj, ajutor pentru activitatile zilnice sau comunicare.

Serviciile sunt furnizate de persoane calificate, competente, ce au experienta in lucrul cu persoanele varstnice. Ingrijitorii la domiciliu, cum este cazul Ramonei, sunt femei din sat, care nu au alte optiuni de angajare.  

Varstnicii din Cosoba beneficiaza de asemenea de serviciul de teleasistenta Butonul Rosu, care le permite sa semnaleze o situatie de urgenta prin intermediul unei bratari tip ceas din silicon medical dotata cu un buton rosu de panica, rezistenta la apa si conectata wireless la un telefon cu taste mari (pentru mai multe detalii despre functionarea sistemului de teleasistenta puteti accesa pagina www.butonulrosu.ro).

Fiecare din cei 21 de beneficiari primeste 12 ore de ingrijire directa in fiecare luna, iar lunar sunt acordate peste 250 de ore de ingrijire si consiliere psihologica celor 21 de varstnici.

De ce este nevoie de servicii de ingrijire la domiciliu?


Precum tanti Stanca, in comuna Cosoba din judetul Giurgiu locuiesc aproximativ 450 de persoane cu varsta de peste 60 de ani si cel putin 50% dintre acestia au un nivel ridicat de dependenta si nu-si pot purta singuri de grija.

Nevoia de ingrijire la domiciliu se manifesta la cel putin 20% din populatia varstnica actuala, dar este acoperita doar in procent de 0.23%.

Ingrijirea la domiciliu permite persoanei in varsta dependente sa ramana la domiciliu si sa primeasca ingrijirea necesara. Mai mult, varstnicii prefera sa primeasca ingrijire intr-un mediu familial, confortabil si nu intr-o institutie de protectie.

Cat costa serviciile de ingrijire la domiciliu?

Serviciile de ingrijire la domiciliu sunt de 11 ori mai ieftine decat cele ce presupun mentinerea varstnicilor in camine sau alte tipuri de institutii. In plus, prin dezvoltarea acestor servicii s-ar putea crea locuri de munca si calificare pentru cel putin 100.000 persoane provenite din mediul rural sau urban care nu au alte optiuni pentru incadrarea in munca.

Asociatia Four Change estimeaza un cost mediu de 550 de lei/luna pentru ingrijirea unui varstnic din cadrul serviciului “Niciun varstnic singur la tara”.  550 de lei/ luna care pot insemna diferenta dintre viata si moarte.

In acest moment serviciile sociale, cum sunt serviciile de ingrijire la domiciliu sunt subfinantate din partea statului. Mai mult, 70% din finantarea serviciilor oferite de furnizorii non-profit se bazeaza pe donatii din strainatate si granturi.

Cum te poti implica?

1. Daca esti persoana fizica, poti directiona 2% din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice catre Asociatia Four Change, prin intermediul formularului 230! Campania pentru anul acesta s-a incheiat. De indata ce ANAF va emite noul formular, il vom putea pune la dispozitia persoanelor interesate.

2. Daca esti companie, poti sponsoriza Asociatia Four Change cu 20% din impozitul pe profit datorat catre stat, dar nu mai mult de 0.5% din cifra de afaceri aferenta anului 2017.

Descarca Ghidul Intreprinzatorului pentru a afla mai multe despre Mecanismul 20%!

Descarca modelul de contract de sponsorizare!

 


"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org