Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania

Proiectul Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania, propus de catre Asociatia Caritas Alba Iulia - Asistenta Medicala si Sociala in parteneriat cu Asociatia Four Change isi propune la nivel inter-regional sa creasca accesul la servicii sociale atat direct, prin furnizarea unui serviciu nou, cat si indirect prin promovarea serviciilor sociale si in particular a ingrijirii la domiciliu, in acele judete si comunitati din sudul si sud estul Romaniei in care aceste servicii sunt reduse sau inexistente..

Justificarea interventiei:

Prin proiectul propus se vizeaza rezolvarea a doua probleme identificate de catre cei doi parteneri in domeniul serviciilor sociale: lipsa unui model in furnizarea de servicii de ingrijire permanenta pentru persoane cu dizabilitati afectate de dementa ( cu precedere varstnici) si nevoia de creste nivelul de informare si constientizare in randul autoritatilor publice si a cetatenilor din regiunile in care serviciile sociale sunt slab dezvoltate sau inexistente.

Scopul proiectului este cresterea accesului la servicii sociale in 7 judete din centrul, sudul si sud-estul Romaniei in vederea imbunatatirii calitatii vietii pentru persoane varstnice si/sau persoane dependente. 

Prin acest proiect se continua la nivel local initiativele de promovare a serviciilor de ingrijire la domiciliu realizate de catre reteaua "SenioriNET ", a carei membru fondator este Asociatia Four Change.

Rezultate atinse:

-       Infiintarea unui serviciu social destinat persoanelor diagnisticate cu Alzheimer in Odorheiul Secuiesc. Serviciile oferite sub umbrela serviciului acreditat contin : asistenta medicala continua, servicii de recuperare si reabilitare, conexe domeniului medical si social, supraveghere continua a evolutiei starii sanatatii beneficiaruluil cu mobilizare continua, folosind modelul de evaluare si documentare Kinaesthetics (www.kinaesthetics.ro ).

-       Instruirea apartinatorilor beneficiarilor din centru si a  specialistilor care lucreaza cu persoanelor diagnisticate cu Alzheimer. Cursul are scopul sa realizeze o pregatire de baza pentru personalul din proiect implicat în realizarea noului serviciu înfiintat. Acest lucru este foarte important si datorita faptului ca în formarile de baza a asistentilor medicali, asistentilor sociali, cat si a celelalte profesii nu se regaseste acest domeniu, adica abordare afectiunilor de dementa. Cursul va aborda tematica precum   Validare integrativa, Kinaesthetics, Tabloul psihiatric si gerontopsihiatric al boalei, munca biografica.

-       Promovarea serviciilor de ingrijire la domiciliu pentru varstnici in mediul rural. Scopul campaniei este de a familiariza, prezenta si distribui in mod direct cetatenilor si mai ales autoritatilor locale materialele privind infiintarea sau dezvoltarea de servicii sociale, si mai ales ingrijiri la domiciuliu. Campania este organizata pe mai multe paliere:

o   Realizarea si diseminarea materialelor informative: brosuri de promovare - Sa dam speranta viitorului, Ingrijire si asistenta permanenta pentru persoanele varstnice afectate de dementa, Societatea civila sunt eu!

o   Realizarea unui fim de promovare a serviciilor de ingrijire

o   Organizarea a 30 de intalniri cu Primarii si/sau asistentii sociali din 30 de comune din 5 judete din sudul si estul Romaniei: Ilfov, Giurgiu, Buzau si Calarasi.

o   Organizarea a 4 seminarii regionale in cadrul carora va fi dezbtatuta oportunitatea crearii unui serviciu de ingrijire la domiciliu la nivel local in comunitatile mici cu reprezentanti APL, ONG-uri, grupuri de initiava informare sau GAL-uri,persoane interesate sa se asocieze in structuri formale (ONG-uri). 

o   Realizarea unei sesiuni de instruire cu tema Infiintarea serviciilor de ingrijire la domiciliu cu autoritati publice si ONG-uri la nivel local 

o   Organizarea unei vizite de studiu in judetele Covansa si Harghita

Materiale elaborate in cadrul evenimentelor proiectului:

 Proiectul " Dezvoltam retele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale in Romania" este finantat prin granturile SEE 2009 - 2014 cu suma nerambursabila 149.990 Euro, în cadrul Fondului ONG în România. Perioada de implementare a proiectului este: 1 martie 2015 - 30 aprilie 2016.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org