Program de training seniori pentru pentru utilizarea online a banilor

ERASMUS+ Proiectul: 2023-1-RO01-KA220-ADU-000157797

Autoritatea finanțatoare: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (AN)

Aplicant - Asociatia Four Change

Parteneri: Zavod IZRIIS, Slovenia; E-Seniors: Initiation des Seniors aux Nouvelles Technologies Association, France; Greek Universities Network, Grecia; Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor, Romania; Fundació Gesmed Fundació de la Comunitat Valenciana, Spania

Data începerii proiectului: 01.11.2023

Data încheierii proiectului: 31.10.2025

Durata proiectului: 24 luni

Context 

Există aproximativ 90 de milioane de persoane cu vârsta peste 65 de ani care trăiesc în UE-27, iar ponderea persoanelor în vârstă va crește semnificativ în deceniile următoare (Eurostat, 2019). Digitalizarea reprezintă cea mai mare barieră pentru utilizarea de către persoanele în vârstă a   plăților ONLINE.

Obiective

Scopul proiectului nostru este de a crește competențele persoanelor în vârstă pentru utilizarea soluțiilor de    bani mobili. În acest sens, proiectul are următoarele obiective generale (GO):

  • Dezvoltarea unei Metodologii de Pregătire bazate pe abordările „gamification” și „learning by doing”, în cadrul căreia vor fi antrenați într-un mediu simulat, sigur și prietenos, pentru a se familiariza cu procesele inovatoare legate de gestionarea banilor și tranzacțiilor prin tehnologii mobile
  • Dezvoltarea unui Ghid al Formatorului și a unui set de Resurse de Pregătire pentru Suporturi pentru a îmbunătăți implementarea metodologiei de pregătire.
  • Dezvoltarea unui set de Materiale de Pregătire pentru Persoanele în Vârstă pentru a le implica cu succes în procesul de pregătire și de dobândire a competențelor.
  • Dezvoltarea unei  platforme e pregătire pentru banii mobili pentru a îmbunătăți implementarea metodologiei, simulând procesele și funcționalitățile legate de gestionarea banilor și tranzacțiilor prin tehnologii mobile.
  • Implementarea de acțiuni pilot de pregătire pentru validarea calității programului de pregătire și a capacității sale de a crește competențele persoanelor în vârstă în ceea ce privește utilizarea soluțiilor de bani mobili pentru gestionarea banilor și tranzacțiilor.
  • Creșterea conștientizării stakeholderilor relevanți la nivel național și UE cu privire la factorii care influențează și barierele pentru adoptarea tehnologiilor mobile pentru gestionarea banilor și tranzacțiilor de către persoanele în vârstă și angajamentul cu privire la exploatarea viitoare a programului de pregătire.

GRUPURI ȚINTĂ

Persoanele în vârstă

  • Persoane cu abilități digitale mai scăzute sau mai ridicate vor fi abordate, prin dezvoltarea unei activități de formare inițiale pentru stabilirea abilităților digitale de bază.
  • Persoanele care locuiesc în zone rurale și/sau mai izolate, precum și cele care locuiesc în zone urbane cu acces la servicii comunitare vor fi abordate, prin dezvoltarea platformei de e-formare pentru a obține acces la materiale și sesiuni de formare online.

Persoane de sprijin

Ne propunem să includem și persoane care acordă sprijin (profesioniști, rude, vecini și alții) care oferă servicii de îngrijire, formare și sprijin persoanelor în vârstă, deoarece aceștia pot juca un rol cheie în facilitarea achiziționării de către persoanele în vârstă a competențelor vizate.

Societatea în general

În cele din urmă, proiectul va viza și societatea în general, deoarece aceasta va fi importantă fiind capabilă să joace diferite roluri pentru îmbunătățirea adoptării de către persoanele în vârstă a soluțiilor de bani mobili.

REZULTATE

Metodologia de training se bazează pe abordările "gamification" și "learning by doing", în care persoanele în vârstă vor fi instruite într-un mediu simulat, sigur și prietenos, pentru a se familiariza cu procesele inovatoare legate de gestionarea banilor și a tranzacțiilor prin tehnologii mobile, reducându-și preocupările și rezervele înainte de a le putea folosi în lumea reală pentru propriile lor situații de viață zilnică.

Metodologia de formare include proiectarea unui set de Activități de Training, concentrându-se pe situații de viață relevante pentru persoanele în vârstă pentru a fi asistate de tehnologiile mobile.

Pachetul de training

Înțelegerea și folosirea Mobile Money de către Persoanele în Vârstă pentru gestionarea banilor și a tranzacțiilor în situațiile de viață de zi cu zi aduse de societatea digitală. Pachetul de Training include:

Ghidul Trainerului, care conține instrucțiuni complete și resurse pentru TRAINERI pentru a sprijini implementarea metodologiei de training cu instrucțiuni pas cu pas despre cum să folosească materialele de training pentru cursanți și Instrumentul de Training Mobile Money.

Materiale de Training pentru vârstnici, în principal prezentări, studii de caz, cele mai bune practici, sarcini, etc. și format audiovizual videoclipuri, tutoriale, imagini, infografice, etc.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org