Prin ochii seniorilor!

Initiat in anul 2012 de Asociatia Four Change in parteneriat cu Asociatia Habilitas – Centrul de Resurse si Formare Profesionala, proiectul Prin ochii seniorilor! este primul proiect al organizatiei si a presupus desfasurarea unui proces de organizarea comunitara cu seniorii din Bucuresti care a implicat peste 70 de vârstnici care locuiesc in Cartierul Drumul Taberei si zonele conexe. Acestia au identificat problemele comunitatii din sectorul 6 si au participat la intâlniri si traininguri de dezvoltare comunitara.Implicarea varstnicilor in activitati de voluntariat contribuie la garantarea participarii active a acestora la viata sociala, culturala si economica a comunitatilor, crescand stima de sine si sentimentul utilitatii sociale pentru aceasta categorie de populatie.

Justificarea interventiei:

Prin intermediul proiectului Prin ochii seniorilor! ne-am propus sa crestem implicarea varstnicilor din sectorul 6 Bucuresti in rezolvarea problemelor comunitatii prin valorificarea potentialului si experientei lor de viata.

Initial, am identificat o masa critica de cetateni (10 varstnici lideri de opinie) intr-un perimetru relativ ingust situat in cartierul Drumul Taberei, care sa atraga dupa sine la nivel local lansarea unor intiative comunitare ce isi propun rezolvarea unor probleme ale comunitatii locale.

In viziunea proiectului nostru experienta de viata a varstnicilor lideri de opinie, corelata cu suportul oferit de echipa de proiect in domeniul dezvoltarii comunitare au permis crearea unui model de buna practica din Bucuresti privind implicarea varstnicilor cu ajutorul metodelor tehnologice noi (aparate foto digitale).

Mai mult, dezbaterea problemelor cu autoritatile publice la nivel local si politicienii nou alesi a deschis un dialog bazat pe probleme reale observate in comunitate care pot fi rezolvate impreuna cu varstnicii.

Rezultate obtinute:

  • Am organizat o intalnire de organizare comunitara cu 40 de beneficiari varstnici, organizata pe data de 14 noiembrie 2012, la Clubul Seniorilor Sector 6.  Scopul acestei intalniri a fost de a prezenta beneficiarilor intregul proces de organizare comunitara, etapele acestui proces, precum si de a mobiliza varstnicii pentru activitatile viitoare ale proiectului.
  • 10 lideri de opinie, persoane varstnice din cartierul Drumul Taberei, au fost selectati pentru a fi inclusi in procesul de organizare comunitara. Acestia s-au inscris in proiect pentru a participa efectiv in cadrul proiectului si pentru a realiza fotografii, utilizând metoda Photovoice. Timp de 3 luni de zile au fost realizate peste 400 de fotografii care surprind problemele legate de parcarile ilegale, strazile neasfaltate si cladirile in paragina, pâna la problemele Parcului Moghioros, cainii vagabonzi si Piata Mica.
  • 40 din fotografii au fost organizate intr-o expozitie fotografica lansata la Clubul Seniorilor din sectorul 6, unde au participat reprezentanti ai ONG-urilor, autoritati, precum si peste 50 de seniori.
  • Cei 10 lideri de opinie au initiat 2 grupuri de initiativa locale. Dintre problemele fotografiate si dezbatute de fotografi, acestia au selectat doua, Piata Mica si Parcul Moghioros. Pentru a rezolva aceste probleme, seniorii s-au organizat in doua grupuri de initiativa si au realizat petitii, au strâns semnaturi si s-au intâlnit cu autoritatile locale.
  • Am realizat Ghidul de implicare comunitara. Ghidul este destinat organizatiilor neguvernamentale care doresc sa realizeze proiecte de organizare comunitara cu persoanele vârstinice si care poate reprezenta un exemplu de buna practica in lucru cu seniorii.

Proiectul “Prin ochii seniorilor!” a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civica, program finantat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank si administrat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

-    Albumul de fotografii realizate de catre seniorii implicati in proiect
-    Ghid de implicare comunitara
-    Pliant parcul Moghiros
-    Pliant Piata Mica
-    Comunicat de presa final de proiect

Fotografii realizate de seniori in cadrul proiectului

Simion Halevici
Simion Halevici

 

 

Realizarea acestor fotografii nu ar fi fost posibila fara sprijinul seniorilor implicati in proiect. Mulţumim pe această cale fotografilor: Constantin Antohi, Florica Dumitrescu, Simion Halevici, Elena Halevici, Emilia Luchian, Rodica Militaru, Victor Munteanu, Ernestina Purtan şi Elena Vâneaţă.

Fotografiile au fost realizate de catre seniori pentru a influenta si sensibiliza decidentii din sectorul 6 cu privire la problemele comunitatii in care traiesc.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org