In mijlocul beneficiarilor in cadrul seminariilor antidiscriminare
31 Ianuarie 2020

Luna ianuarie ne-a adus din nou in mijlocul beneficiarilor, in cadrul seminariilor antidiscriminare sustinute dupa urmatorul calendar: Giurgiu (17.01), Cartojani (19.01) si Albesti (27.01).

Pe parcursul celor 2 ore aferente fiecarei intalniri, am avut timp sa ne cunoastem si sa ne jucam BINGO pentru diversitate. Totodata, am urmarit impreuna filmul “Accepta, pentru a fi acceptat!” parte a campaniei SANSE EGALE PENTRU TOTI derulata in cadrul proiectului Sanse sporite la angajare prin calificare. Cei prezenti au primit materialele informative cu focus pe tematica antidiscriminarii, egalitatii de sanse si de gen, eliminarea stereotipurilor etc.

Cu totii au fost extrem de interesati de subiectele prezentate, apreciind in mod special interventiile persoanelor din film, in urma carora am putut analiza diverse tipurile de discriminare (mai ales in relatia cu angajatorii). Unul dintre subiectele pe care s-a insistat a fost legat de motivele pentru care acestia prefera sa nu angajeze anumite persoane care apartin unor diferite grupuri vulnerabile cum ar fi: persoane de etnie roma, mame, femei vasnice, persoane cu dizabilitati.

Totodata, participantii au dat exemple punctuale despre cazuri de discriminare in care au fost implicati sau despre care au auzit de la cunoscutii lor (ex. discriminarea legata de varsta si de experienta pe care se presupune ca o aduce varsta, asta conducand la excuderea tinerilor care incearca sa isi gaseasca un loc de munca. S-a mentionat cum de regula acestia sunt angajati, dar cu remuneratii mai mici decat colegii lor mai in varsta, care ocupa aceleasi pozitii). Un alt subiect de interes crescut a fost discriminarea de gen si rolul femeii in societate, cum este ea perceputa si ce asteptari au angajatorii de la o femeie.

In loc de concluzii, am clarificat notiuni precum: stereotipuri, prejudecati si discriminare si am indicat institutiile la care se poate apela daca vrem sa depunem o plangere, sa inaintam o petitie sau unde ar fi bine sa ne documentam despre drepturile pe care le avem ca angajati.

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org