Facem parte din TamTam - ONG-uri pentru Cetățean
18 Iunie 2020

 

În România, ONG-urile, în special cele cu profil activist, sunt frecvent puse la zid și descrise ca reprezentând statul paralel, inamicul națiunii, vânduți ai opoziției, progresiști, sorosiști, protestatari plătiți etc. Pentru că toată această stigmă determină publicul să privească organizațiile neguvernamentale cu reticență, mai multe ONG-uri din România au simțit că este nevoie de o voce mai puternică, mai unitară, care să spună concret ce fac aceste organizații și de ce au devenit watchdogs.

Ia naștere astfel TAMTAM – Grupul ONG-uri pentru cetăţean, o coaliţie de 19 ONG-uri care își propun să facă “tam-tam” pentru educație, justiție socială, drepturile omului, mediu, libertatea de expresie și bună guvernare, ori de câte ori consideră că este necesar. Activităţile de advocacy pentru lărgirea spaţiului civic, participarea cetăţenilor în procesul prin care sunt luate decizii publice de interes pentru comunităţi, dar şi reacţii publice atunci când sunt încălcate.

Din Grupul ONG-uri pentru cetăţean fac parte: Federația Organizațiilor Naționale pentru Servicii Sociale – FONSS, Green Peace, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki - APADOR-CH, Asociația Four Change, Asociația MozaiQ LGBT, Asociatia Atlatszo Erdely Egyesulet – Asociația Transilvania Transparentă, Dexonline, ActiveWatch, Miliția Spirituală, Centrul pentru Inovare Publică, Asociația Parcul Național Văcărești, E-Romnja (Asociația pentru Promovarea Drepturilor Femeilor Rome), CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC, Asociația Civitas'99, Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen: FILIA, Asociația Civica, Expert Forum, Asociația pentru Tehnologie și Internet – APTI.

 

Începând din luna iunie, TAMTAM - Grupul ONG-uri pentru cetăţean a dat startul unei campanii care își propune să deconstruiască miturile din jurul ONG-urilor, prin intermediul unor serii de ilustrații cu mesaje puternice, realizate de pictori și ilustratori români cunoscuți. Cu ajutorul acestora, TAMTAM povestește cinstit și transparent despre ce sunt în realitate organizațiile neguvernamentale “activiste”, cum arată viața unui “oengist”, cine îi finanțează, ale cui interese apără sau când aleg să protesteze și când dialogul este constructiv.

Vezi mai mult aici: https://www.stiri.ong/ong/civic-si-campanii/19-ong-uri-din-romania-au-format-coalitia-tamtam--grupul-ong-uri-pentru-cetatean

 

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org