Pozitia de infirmiera nu poate fi suplinita
15 Septembrie 2015
In cadrul intalnirii de Planificare Strategica a ANI (Asociatia Nationala a Infirmierelor) organizata in perioda 21-23 august la Mamaia, am stat de vorba cu beneficari ai cursului de calificare in meseria de infirmier.
Bolea Angela are 28 de ani, este din Husi si lucreaza ca asistent social in cadrul Caritas Iasi. Are o personalitate calda si prietenoasa, este deschisa si optimista.
A absolvit Facultatea de Teologie ortodoxa – asistenta sociala, urmand ulterior studii masterale in Probatiune, mediere si asistenta sociala a victimelor infractiunilor la Facultatea de Filosofie din Iasi. A ales, totodata, sa parcurga si cursul de infirmiera.
In ceea ce priveste locurile de munca in zona, stie ca multe persoane sunt nevoite sa plece in afara tarii. Situatia poate fi descrisa ca „jalnica”.
Ne-a povestit ca in perioada studentiei, a incercat sa se angajeze si desi nu i s-a spus motivul pentru care a fost refuzata, s-a simtit nedreptatita din cauza afectiunii de care sufera – diabet. „Nu e usor sa fii discriminat. Boala mea nu avea nimic de-a face cu capacitatea de a munci.”
In calitate de asistent social CID (Centru Ingrijiri Domiciliu) a observat ca cel mai important pentru beneficiari este sa fie ascultati. Majoritatea fiind singuri, au nevoie de cineva sa le poarte de grija. Angela povesteste ca la inceput, nu e usor, intrucat e greu sa te detasezi, sa lasi problemele celorlalti la usa, cand ajungi acasa. Insa, „pe parcurs, te obisnuiesti si chiar daca empatizezi, nu mai lasi sa te afecteze profund.”
In opinia Angelei, rolul infirmierei in procesul de asistenta medicala este unul foarte important. „Este o pozitie care nu prea poate fi suplinita, insa, de multe ori infirmiera este confundata cu femeia de serviciu, ceea ce nu este in regula.”
Angela crede ca meseria de infirmiera nu este accesibila oricui. „Iti trebuie tarie de caracter, e necesar sa fii construit pentru asa ceva.” De asemenea, in viziunea ei, femeile sunt mai potrivite in acest caz, datorita sensibilitatii si caracterului protector cu care majoritatea sunt inzestrate.
Desi in prezent lucreaza in Husi si-ar dori sa plece la Constanta, din motive personale. Se imagineaza lucrand tot ca si asistent social, fie in cadrul unei organizatii nonguvernamentate, fie la primarie sau in spital.
Angela a ales sa urmeze cursul de calificare in meseria de infirmier pentru a avea specializarea necesara in vederea angajarii. In acelasi timp, si-a dorit sa afle informatii noi, sa consolideze vechile cunostinte si totodata sa socializeze cu persoane interesate de acelasi domeniu ca si ea.
*****
Proiectul “Calificarea femeilor în meseria de infirmier: o șansă pentru servicii medicale și sociale de calitate”, implementat de Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă Medicală şi Socială în parteneriat cu Asociaţia Four Change şi Centrul Diecezan Caritas Iasi şi co-finanţat de Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!