Succesul in afaceri presupune…
13 Octombrie 2015

 

gabi2M-am gandit mult timp la ce ar trebui sa scriu in acest articol pentru a fi cat mai aproape de generalizare. Si mi-am dat seama ca este imposibil. Succesul este personal. Ceea ce presupune succesul in afaceri poate fi definit doar la nivel personal, prin prisma valorilor si personalitatii fiecaruia dintre noi.

Ceea ce veti citi in randurile ce urmeaza este punctul meu de vedere. Este ceea ce eu consider ca o afacere are nevoie pentru a deveni un succes de lunga durata.

Cea mai importanta resursa a afacerii tale si cea care face posibil succesul acesteia esti TU. De la tine porneste totul. TU esti caramida de la baza piramidei, elementul primordial care face totul posibil. De la tine porneste ideea, conceptul, strategia, alegerea echipei; TU esti rotita care pune in miscare intregul mecanism.

O echipa buna te va ajuta pas cu pas in dezvolatarea afacerii tale. Alegeti oamenii cu grija! Nu doar calitatile profesionale conteaza, ci si compatibilitatea dintre membrii echipei al carei leader esti tu. Ai nevoie de o echipa coerenta si unitara ai carei membri sa colaboreze in toate situatiile si circumstantele, care sa-si poata oferi unul celuilalt un feed-back real si pertinent, care sa se sprijine unul pe celalalt pentru intarirea punctelor forte si eliminarea celor slabe.

Bineinteles ca atingerea succesului in afaceri presupune anumite calitati, care se regasesc in tine.

Ai nevoie de curaj, uneori poate chiar de o mica doza de nebunie, ca sa poti face acel prim pas de la statutul de angajat la cel de om de afaceri, angajator, raspunzator nu numai de binele tau, dar si de binele membrilor echipei tale.

Ai nevoie de incredere si determinare. Ideea nu este de ajuns. Daca ea ramane inauntrul tau si nu ii dai aripi sa zboare, ea nu se va transforma niciodata intr-o afacere reala, intr-o afacere de succes. Iar determinarea si increderea trebuie sa te insoteasca de-a lungul intregului drum. Vor fi acele calitati care te vor ajuta sa mergi mai departe atunci cand vei intalni obstacole in calea succesului tau. Adu-ti aminte: renuntarea nu este o optiune!

Succesul mai presupune si ambitia de a reusi, de a lasa o amprenta, de a atinge cat mai multe vieti intr-un mod pozitiv. Ambitia ta trebuie sa urmareasca atingerea succesului in ceea ce intreprinzi, si nu rasplata financiara. Aceasta va veni oricum, ca afect al succesului tau.

Englezii au un proverb: “Don’t put all your eggs in one basket” (“Nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos”), care in ceea ce priveste succesul in afaceri s-ar traduce in a nu te limita la un singur client. Afacerea ta va ajunge sa depinda de acest client unic, care la un moment dat sa-ti dicteze politica de pret si care in cazul disparitiei sale de pe piata, te va pune in situatia foarte dificila de a o lua de la capat, de a te reinventa, de a investi foarte mult in reluarea unei campanii de marketing in incercarea de a gasi noi clienti pentru a reveni pe linia de plutire.

Cand ma gandesc la succes ma gandesc de asemnea la etica in afaceri si la responsabilitate sociala. Fii corect cu cei din echipa ta, fii corect cu toti clientii tai, fii corect cu partenerii de afaceri, dezvolta-ti afacerea pastrandu-ti moralitatea si integritatea. Vei atrage astfel si mai multi clienti, vei atrage si mai multi oameni de afaceri care vor dori sa incheie parteneriate cu tine si toti vor avea incredere si siguranta in a te recomanda si altora fara nici cea mai mica urma de ezitare.

Si nu uita sa dai inapoi societatii. Sucesul tau trebuie sa se rasfranga si asupra celorlalti membri ai comunitatii careia ii apartii.

Tine cont de timp; este singura resursa cu adevarat epuizabila. Planuieste-ti activitatile cu grija, pe perioade mai lungi de timp si revizuieste-le periodic.

Continua sa te dezvolti. Si continua sa-i sprijini pe membrii echipei tale in propria lor dezvoltare. Lucrurile devin mai bune daca tu devii mai bun, daca iti dezvolti continuu abilitatile de comunicare, atentia, disciplina.

Transforma-ti pasiunea in afacere. Astfel, vei munci intotdeauna cu drag, iti va face placere sa lucrezi, iar prezentarile produselor sau serviciilor tale vor fi pline de entuziasm si pasiune; vei emana acea energie pozitiva care ii va atrage pe toti in jurul tau, asigurand sustenabilitate si longevitate afacerii tale. 

Gandeste pe termen lung, viziunea ta trebuie sa depaseasca perioadele scurte de timp. Stabileste punctul in care doresti sa ajunga afacerea ta in cativa ani si continua sa iti dezvolti viziunea. Dar tine cont de faptul ca acea viziune nu se poate realiza fara atingerea obiectivelor pe termen scurt. Stai cu privirea atintita in viitor, dar actioneaza in prezent.

Pentru ca afacerea ta sa se bucure de succes pe termen lung, ai grija cum iti gestionezi resursele financiare. Asuma-ti riscuri calculate. Asigura-te ca ai intotdeauna resurse suficiente sa continui ceea ce ai inceput sau ca la nevoie ai de unde sa le obtii. Daca iti conduci afacerea pe principiul eticii si corectitudinii, vei avea intotdeauna cel putin o sursa la care sa apelezi daca ai nevoie de mai multe resurse financiare la un moment dat. Pastreaza-ti lichiditatea. Nu iti lasa afacerea blocata de lipsa de cash; faptul ca ai de incasat cateva facturi mari este minunat, dar nu te ajuta cu nimic in momentul in care tu ar trebui sa efectuezi la randul tau anumite plati sau sa faci anumite investitii.

Munca sustinuta este un alt factor care in opinia mea contribuie la succesul afacerii tale. Si nu ma refer la situatia de a deveni workaholic, ci la faptul ca trebuie sa continui zi de zi cu aceeasi energie si cu acelasi entuziasm cu care ai inceput. Sa continui sa iti dezvolti afacerea, sa atragi clienti noi, sa vii cu produse sau servicii noi sau sa le imbunatatesti pe cele vechi.

Fa-ti timp si asculta. Asculta ce au de spus membrii echipei tale, asculta ce au de spus partenerii tai de afaceri si asculta mai ales ce au de spus clientii tai. Asculta-le feed-back-ul si actioneaza dupa o atenta analiza.

Fii pozitiv! Va aduce energie tie si afacerii tale, vei atrage oameni pozitivi in jurul tau si vei avea intotdeauna o supapa pentru momentele cand apar situatii dificile.

Si nu uita! Cea mai importanta resursa pe care o detii, esti TU.

Autor: Gabriela Botezatu

 

******

Material realizat in cadrul proiectului EVA – Evolutie Valoare Antreprenoriat pentru femei pe piata muncii implementat de către  Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, în parteneriat cu Asociatia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, Fundatia Crucea Alb Galbenă, SC Green Team Actual SRL şi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău.

Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – Investeste in oameni!

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org