Sa cunoastem animalele de la tara: mini-proiect in comunitate
18 Noiembrie 2015

 

1 (2)Proorocu Elena este una dintre castigatoarele concursului cu premii “Comunitatea se schimba prin tine”. Concursul desfasurat in cadrul proiectului SANSA – Sprijin pentru autocunoastere si autodepasire a situatiei de vulnerabilitate a vizat premierea celor mai bune proiecte comunitare.

Prin punerea in aplicare a ideilor de proiect, cei implicati contribuie la: dezvoltarea comunitatilor din care provin, cresterea sustenabilitatii economico-sociale la nivel regional si cresterea implicarii civice in comunitati.

Baiatul mijlociu al Elenei sufera de hemipareza spastica dreapta si acesta este motivul pentru care ea a propus un proiect care viza implicarea unui grup de copii cu dizabilitati. „Sunt multe de facut pentru comunitate, dar eu as vrea sa merg cu un grup de 10 copii cu probleme la o ferma in apropierea Bucurestiului. E important sa se familiarizeze cu activitatile de la ferma. Unii dintre ei nu stiu ce animale sunt in gospodarie, cu ce se hranesc. Vom face si plimbare cu caruta, iar la final vor servi o masa cu preparate traditionale.”

Astfel ca, in luna noiembrie 2015, reprezentantii Asociatiei Four Change au participat la excursia pe care Elena impreuna cu sotul ei au organizat-o la Ferma Cocosul Rosu din satul Ghionea, comuna Ulmi.

Ferma este o gospodarie traditionala, iar cei care o administreaza au lasat animalele sa creasca la lumina soarelui si au ales sa pastreze vechile soiuri de legume si fructe, pentru ca cei care le trec pragul sa poata beneficia de preparate autentice romanesti.

Cei 20 de vizitatori, copii si insotitori s-au bucurat de plimbarea cu autocarul din Bucuresti pana la ferma unde au descoperit atmosfera satului romanesc si au inteles ce inseamna sa fie mai aproape de natura. Au fost fascinati de gaini, vitelusi, iepuri, ponei si au cunoscut indeaproape oranduirea gospodariei.

Tot la ferma, am fost incantati sa descoperim ce legume se pot cultiva in solar si ce combinatie uluitoare rezulta intre branza proaspat facuta si o rosie abia culeasa de pe vrej. Am fost uluiti atunci cand gazdele ne-au invitat in beciul imens, unde se odihneau borcane cu muraturi, dulceturi, pasta de ardei iute si rosii in bulion.

12Locul de joaca special amenajat, a fost unul dintre punctele de atractie pentru copii imbiati de soarele care ne-a incalzit intreaga zi. Astfel, Yannis, Edy, Iris, Alex sunt numai cativa dintre copiii care s-au bucurat de plimbarea cu trasura la stana, au vazut cum aratau casele vechi romanesti si au incercat, pentru prima data, tiroliana sau trambulina.

Gazdele ne-au oferit si o masa traditionala, in care elementul surpriza a fost painea de casa. Copiii si-au dorit sa modeleze coca, iar dupa ce s-au copt painicile din grau semanat de gazde (in forma de floare, omida, fete zambitoare, stea) fiecare dintre ei si le-au luat acasa, drept amintire ….

Inainte de plecare, Elena ne-a facut tuturor o surpriza si ne-a oferit un tort delicios, pe care cu totii, copii si adulti l-am apreciat si savurat cu drag!

In drum spre Bucuresti, copiii si-au manifestat multumirea si bucuria de a fi fost parte a acestui proiect si ne-au declarat la unison, ca asteapta cu nerabdare, urmatoarea intalnire.

Va multumim si noi copii! …pentru bunatate, veselie, dragoste si pentru ca sunteti!

*****

Proiectul “ŞANSA – Sprijin pentru autocunoaştere şi autodepăşire a situaţiei de vulnerabilitate” este implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL, Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău si este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org