Bunicii din comuna Cosoba au nevoie de ajutorul nostru!
6 Decembrie 2017

La aproape 70 de ani, Tanti Vasilica traieste intr-o camera de 6 metri patrati din comuna Cosoba, judetul Girugiu. Ea nu are frigider sau toaleta si se incalzeste cu un godin care i-a innegrit peretii de la fum. Doar cartile ii tin companie si o ajuta sa treaca zilele mai usor.

Povestea Vasilicai este trista. Sotul, de care este despartita, nu a lasat-o niciodata sa munceasca. De aceea, acum are un ajutor social de 140 de lei din care trebuie sa traiasca luna de luna. Fiul si nepotii ajung la ea doar in concedii, pentru ca sunt departe. Cand vin, ii aduc carti, pentru ca stiu ca ii place sa citeasca. Saptamana trecuta Vasilica citea “Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas.Tanti Vasilica este una dintre beneficiarele serviciului de ingrijire la domiciliu “Niciun varstnic singur la tara” dezvoltat de catre Asociatia Four Change in comunitate. Ramona, ingrijitoarea la domiciliu din Cosoba, merge saptamanal la Tanti Vasilica sa o asculte si sa o ingrijeasca. “Mie imi pare bine ca vine, imi mai deschide cineva usa. Nu vine nimeni la mine, nici eu nu ma duc pe la nimeni. Doar nepoata mea din Olanda imi mai aduce carti cand vine in concediu. Data trecuta mi-a adus patru si deja le-am terminat”, ne-a spus dansa, cu lacrimi in ochi.

De asemenea, Tanti Vasilica a primit in cadrul serviciului o bratara cu buton de panica. Ea apasa Butonul Rosu in momentele in care se simte rau si nu are pe cine sa cheme, iar un dispecer ia legatura cu ea telefonic si o ajuta pana ajunge ambulanta.

Dintr-un venit de 140 de lei pe luna, nimeni nu si-ar permite sa plateasca un ingrijitor la domiciliu sau macar un abonament la telefon, pentru situatiile in care are nevoie urgenta de o ambulanta.

O data cu finalul anului 2017, insa, se termina si finantarea primita acum doi ani din partea Elvetiei, prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana. Pentru Tanti Vasilica si alti 20 de varstnici din comuna Cosoba, Ramona si serviciul de la Asociatia Four Change sunt singurul ajutor pe care il au. Este singurul mod in care pot avea o batranete decenta.

Pentru ca toti cei 21 de varstnici din comuna Cosoba sa primeasca in continuare ajutorul de care au nevoie, este nevoie de 3000 de lei/luna pentru aspectele logistice (abonamentele telefoanelor aflate la varstnici pentru functionarea bratarii cu buton de panica, plata ingrijitoarei la domiciliu, transport etc.). O suma atat de mica, face diferenta dintre viata si moarte pentru 21 de varstnici care nu mai au posibilitatea de a se ingriji singuri.
 
Toti cei care vor sa ajute 21 de bunici si bunicute sa traiasca batraneti mai usoare si sa primeasca ajutorul de care au nevoie, sunt rugati sa doneze orice suma doresc in contul Asociatiei Four Change RO10BRDE441SV78394844410 deschis la BRD GSG Nerva Traian sau sa acceseze platforma Bursa Binelui la urmatorul link https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/ONG-uri/Asociatia-Four-Change, pentru a face o donatie prin intermediul sistemului euplatesc.ro.

Daca lucrati la o firma care poate ajuta si altcumva decat cu resurse financiare, va rugam sa luati legatura cu Aurelia Pasare, Presedintele Asociatiei Four Change, la numarul de telefon 0746.607.031 sau adresa de email aurelia.pasare@4change.ro!

"Dezvoltăm rețele interregionale pentru acces crescut la servicii sociale în România"
Proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul fondului ONG România
Perioada de implementare: martie 2014 - aprilie 2016

Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială
a granturilor SEE 2009-2014. Întreaga răspundere asupra corectitudinii
și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor website-ului.
Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org